duminică, 3 ianuarie 2016

Vitamina C organica și acid ascorbic

Astăzi aș vrea să vorbim despre vitamina C. Probabil e prima vitamină cu care facem cunoștință încă din copilărie, și nu e în zadar. Vitamina C este într-adevăr una foarte importantă. Este un antioxidant puternic, care răspunde de imunitatea noastră, ajută la vindicarea rănilor, arsurilor, răspunde de elasticitatea vaselor și nivelul de colesterol, ajută la reducerea stratului adipos și reglarea greutății.

Problema e că mulți oameni cred că acidul ascorbic care se vinde în farmacii și vitamina C organică e una și aceeași. Principala deosebire între ele este că vitamina C organică, nimerind în organism, furnizează molecula de oxigen direct în interiorul celulei, vitamina C sintetică (sau cum i se mai spune acid ascorbic) nu are această proprietate.

Trebuie să reținem că acidul ascorbic este vitamina C sintetizată, care nu se regăsește în natură și nu poate fi făcută decât în laborator. De fapt acidul ascorbic este doar o parte a vitaminei C. Vitamina C naturală este compusă din următoarele elemente:
- bioflavonoide, rutina (vitamina P), factorul K
- Factorul J, factorul P, Tirozinaza
- Ascorbinogen si acid ascorbic

Din păcate această informație nu e răspîndită publicului larg, probabil din cauza că companiilor farmaceutice este mai convenabil să producă și comercializeze vitamina C sintetizată.

Vitamina C nu poate fi acumulată și stocată în organism, de aceea trebuie să avem grijă ca ea să fie prezentă permanent în alimentația noastră.
Problema constă în ceea că vitamina C este foarte sensibilă la mediul inconjurător și poate fi ușor distrusă prin expunerea la lumină, în contact cu oxigen și apă, nemaivorbind de prelucrare termică. De aceea este important să mîncăm fructe și legume crude, proaspete și neprelucrate care contin vitamina C, și chiar dacă avem posibilitatea să punem pe masă legume și fructe mereu proaspete, nu e atît de ușor de primit doza zilnică necesară, de exemplu doza zilnică de vitamina C se conține în 4 kg. de portocale proaspăt culese.

Aici în ajutor ne vin suplimente alimentare. Vitamina C organică care am comandat-o eu, o puteți procura aici.

Dacă nu ați mai comandat de pe iherb, folosiți codul jck392 pentru reducere de 5$ la prima comandă.

Sper că acest articol a fost unul de folos.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu